Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

On Sept. 20, 1926, the Greek violinist Alexis Zoumbas recorded one of the most devastating bits of music I’ve ever encountered.


Γιατί να πάτε: Για να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης, να διασχίσετε το φαράγγι του Βίκου, να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, για την αξιοζήλευτη αρχιτεκτονική, αλλά και για την παραδοσιακή τοπική γαστρονομία.


Με τον Mr.yatzer στο τιμόνι μιας λευκής Mercedes GLC 250d 4Matic AMG, ταξιδεύουμε στα περίφημα Ζαγοροχώρια βόρεια των Ιωαννίνων.


Εβδομήντα νέοι, 15 έως 25 ετών, οι κατασκηνωτές από το «Χαρούμενο Χωριό» στη Βαρυμπόμπη, ενώ διασχίζουν το περίφημο φαράγγι του Βίκου. Γέλια, τραγούδια, παιχνίδια, δύσκολα περάσματα, βουτιές στις πηγές του Βοϊδομάτη, αλλά και ενημέρωση γύρω από τη σπάνια βιοποικιλότητα του φαραγγιού. Οι αντοχές δοκιμάζονται, όπως και η υπομονή. Αναπτύσσεται το αίσθημα της ομάδας, της συνεργασίας, χτίζονται φιλίες.


Σαν να μάθαμε να κάνουμε περισσότερα και χειρότερα, αντί να κάνουμε λιγότερα και καλύτερα και με λιγότερα! Στα βουνά οι παλιοί λέγαν πως τα πολλά γίνονται απ’ τα λίγα κι όσοι μαζί το πήραν αυτό στις πόλεις έκαναν πολλά προσέχοντας τα λίγα.


Aλήθεια, αξίζει τον κόπο να διασχίσεις όλη αυτή τη χαράδρα, μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη, κατά τους ειδικούς. Εκεί μέσα θα βρεθείς σ’ άλλον κόσμο, τον κόσμο τής ησυχίας και της σιωπής. Θα βρεθείς στο βασίλειο των αϊτών και των αγριμιών. Τη μονοτονία των σχιστών πελώριων βράχων, που και που τη διακόπτουν τα φυτρωμένα και αρκετά ανεπτυγμένα δέντρα, που ξεπετιούνται από τα σπλάχνα τους. 


Eτσι ονομάστηκαν οι περίφημοι πρακτικοί γιατροί του Zαγορίου, οι οποίοι γιάτρευαν ανθρώπους και ζώα με φαρμακευτικά φυτά και βότανα αποκλειστικά της χλωρίδας του φαραγγιού. Aπό τα πολύ παλιά χρόνια, διατήρησαν τη φήμη τους ώς τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. Μάλιστα, τον 18ο και τον 19ο αι. η φήμη τους είχε απλωθεί σε όλες τις βαλκανικές χώρες και τη Mικρά Aσία. Εφτασαν δε στο σημείο να κατέχουν πολύ υψηλά αξιώματα ως ιατρικοί σύμβουλοι των σουλτάνων, όπως ο καταγόμενος από το Kαπέσοβο Πασχάλογλου, ο οποίος χρημάτισε όχι μόνο γιατρός, αλλά και μυστικοσύμβουλος των σουλτάνων Aμπντούλ Xαμίτ A΄, Σουλεϊμάν Γ΄, Mουσταφά Δ΄ και Mαχμούτ B΄.


Σχετικά site που μπορείτε να επισκεφθείτε για περισσότερες πληροφορίες, Βίτσα Ζαγορίου - εστιατόρια, ξενώνες, αξιοθέατα