Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η εποχή που βράζουν τα καζάνια για να βγουν τα τσίπουρα γιορτάζεται παραδοσιακά στη Βίτσα, στο Κεντρικό Ζαγόρι.  Έτσι και φέτος μια μεγάλη Γιορτή τσίπουρου οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Βίτσας, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.


Η αφορμή ήταν η δωρεά ενός ρινικού αναπνευστήρα στην ΜΕΘ νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η Πρόεδρος, Διόνη Βαρδάκα, με αφετηρία τη συμμετοχή  της σε δύο δραστηριότητες της επέκεινα χώρα στην Ήπειρο κατά το 2016, καθώς και τα στελέχη και μέλη της Panos&Cressida4Life


Κατά τη διάρκεια της μεγάλης βδομάδας η επέκεινα χώρα φιλοξένησε 15 άτομα, σε μία δραστηριότητα με χαρακτήρα περιπατητικό, μορφωτικό και εορταστικό.


Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου της 25ης Μαρτίου η επέκεινα χώρα φιλοξένησε σαράντα άτομα, μεγάλους και παιδιά, σε μια δραστηριότητα με απίστευτη κίνηση, διάλογο, γνωριμίες, περιπάτους.


“ΖΑΓΟΡΙ: Η ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΧΩΡΑ. Εδώ πάνω, που είχα να έρθω από το 2009 και το ξαναζώ από την Τετάρτη με υπέροχο καιρό, είναι κάτι σαν ο απόλυτος παράδεισος! Ενας κόσμος κρυμμένος σε αγκάλη πέρα και πίσω απ´ τα βουνά, κόσμος αισθητικής και φυσικής μοναχικότητας και μοναδικότητας: χώρος δραματικών τοπίων


Ο καιρός ήταν καλός, οι βουνοκορφές χιονισμένες, το νερό στο ποτάμι όλο και πιο πολύ. Οι νέοι μας φίλοι, ο Ηλίας και ο Κώστας, έκαναν σιωπηρά και αγόγγυστα την καλή πράξη της ημέρας, σημαδεύοντας το τριήμερο: μετέφεραν επί 2 περίπου ώρες-6χλμ., σε ανηφόρες, κατηφόρες και ισιώματα, δύο κίτρινα δοχεία γεμάτα σκουπίδια


Από το Σάββατο 26 μέχρι τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013, απολαύσαμε μια μοναδική ηλιόλουστη δράση επέκεινα χώρα, συζητώντας για τα σύχρονα ΌΧΙ και περιπατώντας από τη σκάλα της Βίτσας και το πέτρινο γεφύρι του Μίσσιου, μέσα απ’ το ποτάμι στο γεφύρι-μνημείο του Κόκκορου κι από εκεί στους Κήπους (την επονομαζόμενη Μπάγια), όπου το δειλινό ήταν μαγευτικό.


Η δραστηριότητα αυτή έγινε στο πλαίσιο της φιλοξενίας στην επέκεινα χώρα, μεταξύ 5-8 Ιουλίου 2012, της συνάντησης του Δικτύου «Δικαίωμα στο Χωριό» στα χωριά Μονοδένδρι και Βίτσα. Στη συνάντηση, υπό τον συντονισμό της ελληνικής οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Έκφραση»