Μεταξύ 21-26 Ιουλίου 2019, διοργανώθηκε στην Επέκεινα Χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συνταγματική Έρευνα (CUNCR), εκπαιδευτικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο.
21 νέοι πρεσβευτές του κλίματος καθώς και καθηγητές πανεπιστημίου και περιβαλλοντικοί ειδικοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα από κάθε μεριά του κόσμου – ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχάμες, Φίτζι, Μαλαισία, Ουγγαρία, Καναδά, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Μοζαμβίκη, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Παραγουάη, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο κ.α. για να ακούσουν, να μάθουν και τελικώς να εμπνευστούν τις δικιές τους ιδέες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε προσωπικό/εθνικό αλλά και κοινό/παγκόσμιο επίπεδο.
Το συνέδριο ξεκίνησε στην Κέρκυρα (21-22.07) όπου οι συμμετέχοντες βγήκαν στους δρόμους με αφίσες και πανό φωνάζοντας συνθήματα και παρακινώντας τον κόσμο να τους ακολουθήσει. Η πορεία κατέληξε σε υπαίθριο χώρο με ενθουσιώδεις ομιλίες για την κλιματική δημοκρατία και δικαιοσύνη. Την επόμενη μέρα οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στη Βίτσα για την έναρξη του συνεδρίου (22-26.07).
Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν στην Επέκεινα Χώρα και συνεχίστηκαν στην πλατεία της Βίτσας οπού καθηγητές Πανεπιστημίου, ακτιβιστές και περιβαλλοντικοί ειδικοί, παρουσίασαν και έθεσαν θέματα στους νέους και σε όλους τους συμμετέχοντες για την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Δραστηριότητες και ομάδες εργασίας αργότερα, βοήθησαν στον καταιγισμό ιδεών και προτεινόμενων λύσεων για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιείχε επίσης πρωϊνά περπατήματα στον Προφήτη Ηλία, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και τη σκάλα του Μίσιου καθώς και ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη αλλά και τη μεγάλη πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου (16χλμ).
Την τελευταία μέρα, οι 64 συμμετέχοντες του συνεδρίου συνήλθαν και ψήφισαν τα μέτρα τα οποία ως εν δυνάμει οργάνωση συμφώνησαν να ζητήσουν, ως αποτέλεσμα της συνάντησης τους στη Βίτσα. Διαβάστε παρακάτω τη Διακήρυξη της Ηπείρου για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Στις 24 Ιουνίου 2019, εμείς οι πολίτες του κόσμου εκπροσωπώντας όλες τις ηπείρους, μαζευτήκαμε ώστε να διεκδικήσουμε αντιπροσώπευση στην παγκόσμια διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή που μας επηρεάζει όλους. Για να το επιτύχουμε αυτό απαιτούμε: τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου του ΟΗΕ, που θα μας εκπροσωπεί όλους, έναν εκτελεστικό υπεύθυνο για να εφαρμόζει τη νομοθεσία και προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη, τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικαστηρίου με την ικανότητα να καταδιώκει περιβαλλοντικά εγκλήματα, υποχρεώνοντας κράτη, επιχειρήσεις, άλλους μη-κυβερνητικούς φορείς και ανθρώπους να λογοδοτούν σε μια παγκόσμια δικαιοδοσία.
Σ’ έναν κόσμο αποτελεσματικής παγκόσμιας κυβέρνησης, πόροι οι οποίοι επί του παρόντος κατευθύνονται στην εθνική ασφάλεια, πρέπει να ανακατευθυνθούν στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας και πιο συγκεκριμένα στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Πρέπει να είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το να απολαμβάνουμε ένα υγιές περιβάλλον και είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.
Ως ένας νομιμοποιημένο φόρουμ που έχει ως στόχο αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη, ζητούμε επειγόντως την εκπλήρωση της Υπόσχεσης του Σαν Φρανσίσκο για τη σύγκληση του μηχανισμού επανεξέτασης και ανανέωσης της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών.
Αφήστε εμάς τους ανθρώπους να κυβερνήσουμε τον κόσμο!