Κτίριο Γνώση
Οι αξίες μας
Στην Επέκεινα Χώρα μοιραζόμαστε. Αυτό που αρέσει σ’ εμάς θέλουμε να το μοιραζόμαστε, είναι βασική μας αξία. Κι έτσι η κοινότητα μεγαλώνει. Ιδιαίτερα θέλουμε να μοιραζόμαστε τη γνώση. Η βιβλιοθήκη μας, την οποία χρησιμοποιούμε και εμείς, είναι ταυτοχρόνως ένα αναγνωστήριο ανοιχτό σε όλους όσοι αγαπούν το διάβασμα και σε όσους βεβαίως αρέσει το γράψιμο. Είναι ένας χώρος έμπνευσης και δημιουργικότητας. Αποτελεί ένα πείραμα εθελοντικής λειτουργίας βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου, την εποχή του διαδικτύου και μάλιστα στο βουνό, στην καρδιά του μεγαλύτερου Εθνικού Πάρκου της Ελλάδας, αυτό της Βόρειας Πίνδου. Είναι επίσης ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων με ανάλογα ενδιαφέροντα, καλής πίστης και ανοιχτό μυαλό με δίψα για ζωή επέκεινα αυτού που ήδη γνωρίζουμε, που είναι προηγούμενο ή μεγαλύτερο από τη γνώση και την εμπειρία, το άγνωστο που προσπαθούμε συνεχώς να κατακτήσουμε. Οι βεβαιότητες διχάζουν τους ανθρώπους η διαφορετικότητα τους ενώνει.
Η ονομασία
Η επέκεινα χώρα είναι ένας χώρος μόχλευσης της γνώσης αλλά και της «ολιγαρκούς αφθονίας», που είναι η φειδώ. Της δώσαμε το όνομα Βιβλιοθήκη της Φ(ε)ιδούς, γιατί την ίδια μέρα που ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των βιβλίων στα ράφια, παραμονή δεκαπενταύγουστου του 2019, εμφανίστηκε μέσα στο αναγνωστήριο, πάνω σε μια καρέκλα, ένα φίδι! Έτσι φαίνεται πως περνά από τα Επτάνησα στην Ήπειρο, η εμφάνιση του άκακου φιδιού της Παναγίας που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου, προσφέροντας τύχη, ίαση, σοφία. Η Βιβλιοθήκη της Φειδούς στεγάζεται στον πάνω όροφο του Κτιρίου Γ’, όπου Γ’ ίσον Γνώση -από την είσοδο στα δεξιά.
Η λιτή αφθονία: Νους υγιής εν σώματι υγιή
Μέτρο, σύνεση, προνοητικότητα, οικονομία στους πόρους της φύσης, λιτότητα στη δαπάνη, στην κατανάλωση, στην έκφραση. Η «χαρούμενη μέθη της επιλεγμένης λιτής ζωής», περιέχει τη συνειδητή και ευγενή παράκαμψη από την κοινωνία της αποξένωσης και της υπερκατανάλωσης, των στερεοτύπων και της προσποίησης. Αυτός ήταν ο τρόπος ζωής του δασκάλου και παππού Νίκου Κ. Γιαννή μέχρι το τέλος, επισφραγίζοντας τη διάθεση της ευεργεσίας του προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η λιτή αφθονία δεν συνδέεται μόνο με τη φυσική κατάσταση που χρήζει συνεχώς διατήρησης δια της άσκησης στη φύση, αλλά και με την ανάγκη να διατηρούμε το πνεύμα ζωηρό, προσβλέποντας στη γνώση, τόσο ως μέσον όσο και ως αυτοσκοπό. Άσκηση, τέρψης και κόπου μαζί με αποτέλεσμα την ποιοτική, ουσιώδη επιτυχία, που θεμελιώνεται στη γνώση και την πειθαρχία μαζί.