GLAP V: Φεντεραλιστικές Απαντήσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις
30.07-04.08.2016
Η τρίτη διεθνής συνάντηση - κοσμοπολιτικό περιπατητικό σεμινάριο, που έγινε στην επέκεινα χώρα στη Βίτσα, 30 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2015, στηριγμένη στην πολύτιμη εμπειρία και τα συμπεράσματα των δύο προηγουμένων συναντήσεων (GLAP I-ιδρυτική συνάντηση, 2-7.8.2014 και GLAP II-Παγκόσμια εκπαίδευση πολίτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, 25-30.7.2015), είχε στόχο: να αναδείξει την αξία του ομοσπονδιακού προτύπου οργάνωσης των ανθρωπίνων κοινοτήτων, στην τοπική, εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η θεματική αυτής της χρονιάς εμπνεύσθηκε από τον ανερχόμενο λαϊκισμό και εθνικισμό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, την ανανεωμένη ένταση και πολλαπλασιασμό των ένοπλων συγκρούσεων, τις πρόσφατες αποφάσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόσο για μια σφαιρική βιώσιμη ανάπτυξη παντού στον κόσμο όσο και την ιστορική απόφαση του Παρισιού για την αποφασιστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με τη συνάντηση αυτή θελήσαμε ιδιαίτερα να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους σχετικώς με νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης και συμμετοχής, ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Μια ομάδα 30 επιστημόνων, Καθηγητών Πανεπιστημίου, σπουδαστών και εργαζομένων στο πεδίο, διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών, ειδικοτήτων και ηλικιών, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την κοινωνία πολιτών, το Διεθνές Φεντεραλιστικό Κίνημα και την Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, συναντήθηκαν για μια εβδομάδα σε αυτό το μοναδικό σταυροδρόμι σκέψης, φύσης, πνεύματος και έμπνευσης.

Στα τελικά συμπεράσματα που υιοθετήσαμε με συμμετοχικό τρόπο, διαπιστώσαμε ότι η εθνική κυριαρχία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κατακερματισμό και πόλεμο. Η αληθινή κυριαρχία, υπό συνθήκες απαραβίαστου του φορέα της, ανήκει μόνον σε κάθε ξεχωριστό άτομο, σε κάθε πολίτη του κόσμου. Το ομοσπονδιακό σύστημα δεν είναι ισοδύναμο και δεν θα έπρεπε να συνδέεται, με μια κεντρική κυβέρνηση απόμακρη από τους ανθρώπους. Αντιθέτως, είναι εγγενώς συνδεδεμένο με την επικουρικότητα. Αυτή είναι η αρχή της ενασχόλησης με θέματα στο επίπεδο εκείνο της οργάνωσης/κυβέρνησης της κοινότητας που είναι ανάλογο του μεγέθους του προβλήματος και όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες. Υπάρχουν αρκετά επιτυχή παραδείγματα ομοσπονδιακών κρατών από τα οποία μπορούμε να διδαχθούμε.

Παγκόσμια θέματα, όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έπρεπε να ανιμετωπίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να είναι καταλλήλως εξοπλισμένο, τόσο ως προς τη δημοκρατική νομιμότητα όσο και ως προς τους διαθέσιμους πόρους. Το ιδεώδες του Ενός Κόσμου, προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία για την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τον πόλεμο, τις ασθένειες και τις καταστροφές. Πρέπει να επιδιώκεται συστηματικά, μέσω πρωτοβουλιών, όπως μια Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο παγκόσμιος αφοπλισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε για δεκαετίες ένα πρότυπο περιφερειακής ολοκλήρωσης, ειρήνης, ευημερίας και σεβασμού των δκαιωμάτων των πολιτών της, καθώς υπήρξε και ένας υπεύθυνος αναπτυξιακός δωρητής και υπερασπιστής της πολυμερούς συνεργασίας. Είναι επομένως σημαντικό να ξεπεράσει τα τωρινά της προβλήματα και να συνεχίσει στον δρόμο της ομοσπονδιακής ολοκλήρωσης, για το καλό τόσο των πολιτών της όσο και του κόσμου.

Ενεργοί πολίτες απ’ όλον τον κόσμο – όντας η ψυχή, ο ύστατος φορέας λήψης αποφάσεων και νομιμοποίησης των δράσεων που αναλαμβάνονται στο όνομα τους και προς όφελος τους– πρέπει να εμπλακούν σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας εμπιστοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία. Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, ατομικώς και μέσω οργανώσεων και καλούμε τους συμπολίτες μας σε όλον τον πλανήτη, οι οποίοι μοιράζονται τις ανησυχίες μας για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, καθώς και την εκτίμηση μας ότι το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, είναι ο καλύτερος τρόπος οργάνωσης, τοπικά, εθνικά, περιφερειακά και παγκοσμίως, να έλθουν μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Αυτά είναι στοιχεία μίας καινούριας αφήγησης για τον κόσμο με σκοπό την ευεξία εν ειρήνη, στοιχεία που είμαστε αποφασισμένοι να προωθούμε, διαμέσου της ζωής και της εργασίας μας, με τρόπο πρακτικό, κάθε μέρα. διαμέσου της πρωτοβουλίας της επέκεινα χώρα και του FOGGS, «Μονοπάτια Μιας Γης», ώστε να δημιουργήσουμε μία κρίσιμη μάζα υπέρ της μετάβασης προς έναν νέο, αλληλο-εξισορροπούμενο, ομοσπονδιακό και συμπονετικό πολιτισμό, προς μία νέα εποχή μίας υπεύθυνης παγκόσμιας πολιτειότητας και μιας βιώσιμης Μητέρας - Γης χωρίς βία και πολέμους.
εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.