Μια βιβλιοθήκη στο βουνό. Στη μικρή πλατεία της Άνω Βίτσας, επέκεινα χώρα. "Take a Book, Leave a Book – Take a Leave, Book a Book”, διάβασε το όπως θέλεις. Και μην το παίρνεις τοις μετρητοίς, τίποτα μην παίρνεις τοις μετρητοίς, όνειρα, σχέδια και προγράμματα όμως να κάνεις, όπως εμείς κάναμε αυτή τη «βιβλιοθήκη του δρόμου». Μπορείς λοιπόν να πάρεις ένα ή περισσότερα βιβλία ή περιοδικά που θα βρεις εδώ, χωρίς να είναι απαραίτητο να αφήσεις ένα. Αν πάλι θέλεις να αφήσεις βιβλίο ή βιβλία εδώ μπορείς να το κάνεις, παίρνοντας ένα άλλο ή όχι. Και ένα κιβώτιο βιβλία δεχόμαστε, κατόπιν συνεννόησης. Επίσης, μπορείς να πάρεις την άδεια σου και να έλθεις εδώ να διαβάσεις, πες μας να σου κρατήσουμε το βιβλίο που θέλεις, ή φέρε το μαζί σου.
Πάντα ονειρευόμουν ότι ο παράδεισος θα είναι κάποιου είδους βιβλιοθήκη έχει πει ο Χόρχε Λουί Μπόρχες κι εγώ πάλι όταν ήμουν έφηβος έλεγα στον εαυτό μου πως αν το φέρουν τα πράγματα στη ζωή και βρεθώ στη φυλακή (χάριν αγαθού σκοπού πάντα) στερούμενος το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία, τότε το ύστατο καταφύγιο για να διατηρήσει η ζωή μου το νόημα της, για να παραμείνω ειρηνικός και ευτυχής, θα είναι να διαβάζω βιβλία, κάτι που ελπίζω πως κανείς δεσμώτης δεν θα μπορεί να μου αρνηθεί.
Η βιβλιοθήκη της μικρής πλατείας προσφέρει την ευκαιρία της πρόσβασης σε βιβλία 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, συνδυάζεται άριστα με περπάτημα στον καθαρό αέρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδιά, δασκάλους, εκδρομές, αλλά και όταν αυτά δεν είναι στο σχολείο εμπνέονται από τη φύση, ενώ η αξία της και για τους μεγάλους είναι αναμφισβήτητη. Τέτοιες μικρές βιβλιοθήκες πιστεύουμε ότι ενδυναμώνουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων στα χωριά, ενθαρρύνουν τους δεσμούς γειτονίας και μπορούν να αποτελέσουν έναν επιπλέον πόλο ποιότητας και επίσκεψης για τη Βίτσα, το Ζαγόρι και την Ήπειρο, πατρίδα αμέτρητων δασκάλων και καθηγητών, κέντρο άλλοτε του νεοελληνικού διαφωτισμού. Καλλιεργούν ακόμη και με τον συμβολισμό τους τη φιλαναγνωσία, συμβάλλουν στην «ψηφιακή αποτοξίνωση», εθίζουν στην «επαναχρησιμοποίηση» των βιβλίων, τη δυνατότητα δηλαδή ανάγνωσης από περισσότερους αναγνώστες οι οποίοι τα μοιράζονται κι έτσι μοιράζονται, προστατεύουν τέλος τα δένδρα και τη φύση. Η ανάγνωση βιβλίων υποβάλλει στον περιορισμό της ηχορύπανσης, όπως και ο φορτιστής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βρίσκεται κοντά κι απέναντι σε αυτήν και για το βράδυ έχουμε προβλέψει η κόκκινη βιβλιοθήκη στη μικρή πλατεία να διαθέτει ηλιακό φωτισμό.
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» λοιπόν, εν ελευθερία, με εθελοντική συμμετοχή, στον έναν κόσμο. Στα 1017μ. στο βουνό, όπου η απόσταση που αυτό προσφέρει, μας επιτρέπει και μας προσκαλεί να μοιραστούμε τη γνώση, καθώς η φύση της μάθησης είναι να μαθαίνουμε από τη φύση και να κατακτούμε τη γενναιοδωρία που αποτελεί το θεμέλιο του πολιτισμού. Άρα ανοίγετε τον κόκκινο θάλαμο και παίρνετε!
Το διάβασμα είναι παντού καλό, στο βουνό είναι καλύτερο. «Διαβάζετε, διαβάζετε, διαβάζετε αυτό που δεν θέλουν οι κακόβουλοι και οι εχθροί σας. Με το διάβασμα θα μπορέσετε εύκολα να ξεχωρίσετε το άρωμα από τη βρόμα, το ζωντανό από το ψοφίμι, τον κλέφτη, τον ψεύτη, το φως από το σκοτάδι και την αλήθεια από το μασκαρεμένο ψέμα», είπε πρόσφατα η Rumena Bužarovska. Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι το walking & talking, ο συνδυασμός άσκησης και μάθησης στο βουνό, η ποιοτική συναναστροφή και ανταλλαγή απόψεων ενώ περπατάμε ή ξαποσταίνουμε, συμβάλλει ώστε όλοι να διατηρούμε τη διαφορετική μοναδικότητα μας αλλά και τελικώς να περπατάμε ενωμένοι #Talking in diversity, walking in unity.