Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός ε.α, Επίτιμος Αρχηγός Στρατού και τ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος έθεσε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το όραμα της Ευρώπης, τονίζοντας την ύπαρξη ενός τεράστιου τόξου αστάθειας, με την Ελλάδα να διατηρεί τον κρίσιμο ρόλο του φύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων. Στη συνέχεια, ο Σταύρος Νικολόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος, επισήμανε ότι ο ενεργός πολίτης και γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων Δ. Τσιόδρας παραθέτει τις περιπέτειες της ευρωπαϊκής ενοποίησης χωρίς εξωραϊσμούς, θίγει ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, κλιματικής αλλαγής, οικονομίας, διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύει θέματα ευρωπαϊκού συντάγματος και κοινής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με την προσέγγισή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ένα πρωτοφανές ιστορικό εγχείρημα που δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες ευημερίας και ειρήνης, όμως σήμερα τίθεται το επιτακτικό ερώτημα αν θα γίνουν οι απαραίτητες τομές για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων ώστε η Ευρώπη να καταστεί υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Νίκος Γιαννής, ανώτερος στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας ότι σχεδόν 80 χρόνια από τη γέννησή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι ασθμαίνει, φαίνεται να αντέχει. Στην ανάλυσή του ο Ν. Γιαννής εστίασε το ενδιαφέρον του στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, τονίζοντας ότι αποτελεί μία συνεκτική ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορούσε να διδάσκεται στη μέση εκπαίδευση. Επισήμανε ότι η ενότητα που επιτυγχάνεται διά του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι αυτό που πρεσβεύει και υπερασπίζεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε μία υπερεθνική Ευρώπη πρέπει να σκεφτόμαστε το κοινό συμφέρον εν αντιθέσει με τη διακυβερνητική Ευρώπη που ευθύνεται για το σημερινό «τέλμα». Εξέθεσε τις τρεις θεμέλιες συνιστώσες της περιπέτειας «ευρωπαϊκή ιδέα»: την ελευθερία, την (εθελοντική) συμμετοχή και την ενότητα. Σκοπός η αναθεμελίωση του κοινού συμφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, με μερική εθελοντική αυτοπαραίτηση κυριαρχίας, επιμέρους συμφερόντων και εγωισμών, ανακαλώντας και την ελληνική αντίληψη της ευεργεσίας, είτε με την έννοια που της δόθηκε κατά την κλασσική αρχαιότητα, είτε με τη σύγχρονη των εθνικών ευεργετών στη πατρίδα τους την Ήπειρο.
Τέλος μίλησε η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, η οποία ανέφερε ότι το βιβλίο του συγγραφέα είναι ένα σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο γνώσης και προβληματισμού. Εξέφρασε την άποψη ότι οι ουσιαστικοί στόχοι της νέας Ευρώπης πρέπει να είναι η ευημερία των κρατών και των πολιτών της. Η εκδήλωση έκλεισε με τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος υπογράμμισε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, κάνοντας μία ιστορική περιοδολόγηση της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο που έχει αναπτύξει η Ελλάδα μετά το 2019 και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολιτικό με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή αντίληψη που χαίρει υψηλού κύρους στην Ευρώπη.
Η παρουσίαση υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη και το κοινό παρακολούθησε με έκδηλο ενδιαφέρον τις ομιλίες. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού.