Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διάβαση Βίκου 2019 – 5Α «Άρνηση, Απομείωση (επ)Αναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Αναδημιουργία (κομπόστ)»

Η 23η Διάβαση Βίκου διεξήχθη με επιτυχία στη Βίτσα από τις 9-16 Αυγούστου 2019.

Το θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ολική διαχείριση αυτού που τελικώς αποκαλούμε «απορρίμματα», στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, στον πολυχώρο Δύο Στέρνες στην επέκεινα χώρα, ομιλητές ήταν:

  • ο Γιάννης Σακιώτης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG Mare. Ο Γ. Σακιώτης μας μίλησε για το κίνημα 5Α και την εφαρμογή του σε διαφόρους τομείς, μεταξύ των οποίων στα διοικητικά γραφεία των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
  • ο Κωσταντίνος Μαχαίρας, γενικός διευθυντής της Οργάνωσης ΓΗ, προέβη σε σφαιρική παρουσίαση του περιβαλλοντικού και κλιματικού ζητήματος, της διαχείρισης των φυσικών πόρων και των απορριμμάτων και παρουσίασε τους στόχους και τις προοπτικές της Οργάνωσης ΓΗ.

Λίγα λόγια για την Οργάνωση ΓΗ. Ιδρύθηκε το 2010 και έχει την έδρα της στην Αθήνα. Προωθεί την περιβαλλοντική και κοινωνική νοημοσύνη με δράσεις όπως δενδροφυτεύσεις, εργαστήρια γεωργίας και σεμινάρια για βιώσιμη ζωή. Περισσότερες πληροφορίες http://www.organizationearth.org/en/.

  • η πρώην Δημάρχος Βιέννης, Μαρίας Βασιλάκου, η παρουσίαση της οποίας αφορούσε το πετυχημένο παράδειγμα της πόλης αυτής (https://www.ebswien.at/e_os/en/#film).
  • Ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος, οικολογικός ακτιβιστής (https://sustainabledevelopment.un.org/partnership/?p=13684), για την επαναχρησιμοποίηση
  • Ο Δαμιανός Γιαννής, έφηβος ακτιβιστής στον περιβαλλοντικό χώρο και τη μάχη εναντίον των πλαστικών
  • και η Παναγιώτα Μπαλοπούλου πού παρουσίασε την αρχή της Μηδενικής Βιώσιμης Κατανάλωσης προβάλλοντας παραδείγματα όπως το Mixua Eco LIfestyle Tours (https://www.mixua.be) που έχει ιδρύσει η Emilia Cantero Dieugeuz στις Βρυξέλλες.

Η δραστηριότητα περιείχε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, πρωϊνά περπατήματα στο γεφύρι του Μίσιου, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, τον Προφήτη Ηλία, καθώς και μεγαλύτερες διαδρομές όπως η διάβαση στο φαράγγι του Βίκου και η ανάβαση στην Δρακόλιμνη Τύμφης με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Αστράκας.   

Share this