Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάσχα στο Ζαγόρι

Πάσχα στο Ζαγόρι, 16-20.04.2020, με τον Θανάση Διαμαντόπουλο
“Πολιτικές ελευθερίες και κυβερνησιμότητα στα σύγχρονα πολιτεύματα»

Προθεσμία για δήλωση συμμετοχής: 1.3.2020

 

Η επέκεινα χώρα, σας προσκαλεί στην 5ήμερη δραστηριότητα «Βίκου Μονοπάτια», με περιήγηση στα Βυζαντινά και Νεοελληνικά μνημεία του Ζαγορίου, τα παλιά πέτρινα γεφύρια και τα παραδοσιακά χωριά του, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και τα Ιωάννινα από τη Μ. Πέμπτη 16 μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου 2020. Η δραστηριότητα προάγει τη γνώση, τις ελευθερίες, τον πολιτισμό, τη φυσική ζωή και την κοινωνική δικτύωση.


Δεν μετράει πόσες φορές θα πέσει κάποιος αλλά πόσες φορές θα σηκωθεί και κυρίως πόσο αποφασισμένος θα είναι να μείνει όρθιος. Δεν μετράει επίσης η χρονική επίδοση, αλλά το βίωμα του φαραγγιού, οι στιγμές ατομικής ή συλλογικής μοναξιάς, επέκεινα σκέψης και περίσκεψης, γενναιόδωρης και μεγάθυμης διάθεσης που δημιουργείται, η ανακάλυψη της προέλευσης των όντων, του θαύματος της βιοποικιλότητας, της τροφοσυλλογής, της επιβίωσης, της αλληλεξάρτησης, της αυτογνωσίας και της καταλλαγής. Η φύση εξυψώνει τον νου χωρίς να τον αναιρεί. Ελευθερία, συμπληρωματικότητα, ανταγωνισμός των στοιχείων της φύσης, με όρια και σε αρμονία. Όλα αυτά προϋποθέτουν μιαν αργάδα αλλά και μιαν εγρήγορση κάθε λογής, τα γκιζερήματα. Εξάλλου, μονάχα αν βρεθείς στην πιο βαθειά και σκοτεινή χαράδρα, μπορείς να αντιληφθείς τη μαγεία του να είσαι στην κορυφή του βουνού. Ανεβαίνουμε στις κορυφἐς όχι για να μας βλέπει καλύτερα ο κόσμος, αλλά για να τον βλέπουμε καλύτερα εμείς. Think more, try more, live more!

 

Πρόγραμμα

Μ. Πέμπτη , 16.04.2020
Αφίξεις
19.00 Καλωσόρισμα στην επέκεινα χώρα - γνωριμία
21.00 Δείπνο καλωσορίσματος και γνωριμίας
 

Μ.Παρασκευή, 17.04.2020
09.30 Γεφύρια του Κεντρικού Ζαγορίου (Κόκκορου, Καλογερικό)
10.30 Κήποι, Μουσείο Αγάπιου Τόλη
12.00 Tσεπέλοβο – επίσκεψη σε Αρχοντικό
13.00 Γεύμα
15.00 Μονή Αγ Νικολάου Ρογκοβού – επίσκεψη και ξενάγηση
17.00 Επίσκεψη στο Καπέσοβο και στην Πασχάλειο σχολή ή περίπατο στην τοποθεσία Μπελόη (Βραδέτο)
19.00 Επίσκεψη στις Νεγάδες, Ι.Ν Αγ. Γεωργίου (πιθανή)
20.00 Λειτουργία Επιταφίου
21.00 Δείπνο
 

Μ. Σάββατο 18.04.2020
10.00 Θανάσης Διαμαντόπουλος, “Πολιτικές ελευθερίες και κυβερνησιμότητα στα σύγχρονα πολιτεύματα»
12.30 Ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου - Ασπράγγελοι
14.00 Επίσκεψη στην Αρίστη, Βοϊδομάτης, πικνικ στον Βοιδομάτη ή ράφτινγκ
18.00 Βόλτα στο Πάπιγκο, καφέ
22.00 Λειτουργία Ανάστασης - αναστάσιμο δείπνο
 

Κυριακή Πάσχα 19.04.2020
11.00 Πρωϊνή βόλτα στο Μονοδένδρι και στη θέση Αγία Παρασκευή (όψη χαράδρας Βίκου)
13.00 Πασχαλινό γεύμα σε χωριό του Ζαγορίου
17.00 Πεζοπορία στο γεφύρι του Μίσσιου
21.00 Δείπνο στα Άνω Πεδινά


Δευτέρα Πάσχα 20.04.2020
10.00 Μικρή πεζοπορία – επίσκεψη στο Μοναστήρι Προφήτη Ηλία
13.00 Aποχαιρετισμός – αναχώρηση, γεύμα (προαιρετικό)

 

Η δραστηριότητα Βίκου Μονοπάτια στην και με την επέκεινα χώρα είναι κατά το σκέλος της άσκησης, μια δραστηριότητα που απευθύνεται πρωταρχικά σε ανθρώπους της πόλης, με συνήθειες καθιστικής ζωής, που δεν είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλη την αξία, σε όλο το μεγαλείο, του βαδίσματος γενικώς και της πεζοπορίας στη φύση ειδικότερα, τη σχέση μεταξύ ψυχοσωματικής βελτίωσης και συνεχούς περιβαλλοντικής αγωγής, με την πνευματική και διανοητική ευεξία, τη μόρφωση και τον στοχασμό, την παραγωγή και μετάδοση γνώσης και νέων ιδεών και την ατομική δημιουργικότητα. Ο συνδυασμός πνευματικής και σωματικής άσκησης μας προσφέρει μια αναζωογονητική ανάσα μεγάλης διάρκειας ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται σε γραφεία, κλειστούς χώρους, σπουδαστήρια, με υπολογιστές.


Οι διαδρομές είναι βατές και η πεζοπορία εφικτή ακόμη και για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στο περπάτημα. Το ράφτινγκ απολύτως ασφαλές. Το μακρύ παντελόνι προστατεύει καλύτερα. Τα μποτάκια για την προφύλαξη του αστραγάλων είναι προτιμότερα από τα αθλητικά παπούτσια και τα αθλητικά παπούτσια είναι προτιμότερα από κάθε άλλο είδος παπουτσιού. Στόχος είναι να περπατήσουμε όλοι χωρίς τραυματισμούς, πιθανόν με λίγη κούραση, αλλά με θετική ψυχολογία και στο τέλος να φύγουμε πιο πλούσιοι σε συναισθήματα, παραστάσεις, εντυπώσεις, γνωριμίες, συντροφικότητα, γνώσεις, αυτοπεποίθηση, ποιότητα, διάθεση, ζωή.


Καλό είναι οι συμμετέχοντες σε όλες τις δραστηριότητες να έχουν ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες, καθώς και να γνωρίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού τους. Θα είναι διαθέσιμα κοινά-γενικά φάρμακα, αλλά μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τυχόν ειδικό φάρμακο που μπορεί να χρειασθείτε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων προβλήματα υγείας που πιθανόν να έχουν οι συνοδοιπόροι. Η συνολική ευθύνη ανήκει στον καθένα.

Ορισμένες πληροφορίες και λιγότερο ή περισσότερο απαραίτητα είναι:

  • Ορειβατικά μποτάκια (εάν είναι καινούρια καλό θα ήταν να τα έχουμε βάλει μερικές φορές, έστω και μέσα στο σπίτι πριν την πεζοπορία, για να "σπάσουν"), ορειβατικές κάλτσες, μακρύ παντελόνι (κατά προτίμηση όχι τζιν), ένα αντιανεμικό/αδιάβροχο Μικρό ορειβατικό σακίδιο
  • Σκουφί και καπέλο, γυαλιά ηλίου
  • Μπατόν ή γκλίτσα
  • Δοχείο/μπουκάλι νερού
  • Φωτογραφική μηχανή

Καλή διάθεση

Share this