GLAP IV: Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Παγκόσμια Εκπαίδευση
25-30.07.2015
Η διεθνής συνάντηση-κοσμοπολιτικό περιπατητικό σεμινάριο, που έγινε στην επέκεινα χώρα στη Βίτσα, 25-30 Ιουλίου 2015, στηριγμένη στην πολύτιμη εμπειρία και τα συμπεράσματα της ιδρυτικής συνάντησης (GLAP I, 2-7.8.2014), είχε στόχο: να προωθήσει την παγκόσμια και συνεχόμενη εκπαίδευση του πολίτη διαμέσου των προγραμμάτων σπουδών καθώς και της κινητοποίησης της κοινωνίας πολιτών ανά τον κόσμο, υπό ένα ταυτόχρονο πρίσμα ανάδειξης της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η θεματική αυτής της χρονιάς εμπνεύσθηκε από τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου ο Ιούλιος ήταν αφιερωμένος στα παιδιά και τους νέους. Έλκει επίσης από την πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Παγκόσμια Εκπαίδευση Πολίτη και τον ορισμό των οικουμενικών στόχων για μια βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ (για την περίοδο 2015-2030). Με τη συνάντηση αυτή θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πλέον αφορά τόσο τις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και ένα άλλο πρότυπο ζωής στις αναπτυγμένες χώρες.

Παρά τη δυσμενέστατη στιγμιαία συγκυρία σταθερότητας στην Ελλάδα, μια ομάδα 20 επιστημόνων, επαγγελματιών, διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών, ειδικοτήτων και ηλικιών, από την κοινωνία πολιτών, τα ΜΜΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές και φοιτητές, συναντήθηκαν για μια εβδομάδα σε αυτό το μοναδικό σταυροδρόμι σκέψης, φύσης, πνεύματος και έμπνευσης.

Στα τελικά συμπεράσματα που υιοθετήσαμε με συμμετοχικό τρόπο, διαπιστώσαμε ότι μία νέα νοοτροπία για τη βιωσιμότητα πρέπει να εμπνέει τον τρόπο σκέψης και δράσης μας, ατομικά αλλά και συλλογικά, επαναπροδιορίζοντας την καλή ζωή κατά έναν τρόπο που να μπορεί να διατηρηθεί σε όλες τις γενεές και εισάγοντας την ευτυχία και την ικανοποίηση πέρα από την κατανάλωση και τις βραχυπρόθεσμες ανταμοιβές, ότι η συναισθηματική και πνευματική νοημοσύνη είναι απολύτως αναγκαίες για μια ολιστική κοσμοθεωρία σε σχέση με τον ορθολογισμό μας και τον κινούμενο από συμφέρον κόσμο, ότι χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε την ανθρωποκεντρική έννοια της ανάπτυξης, που εμπεριέχει μία συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για πόρους, με τη συν-εξέλιξη (συλλογική εξέλιξη), που δίνει προτεραιότητα σε μία αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρωπίνων όντων και οικοσυστημάτων και ότι χρειάζεται να ριζώσει μια πολιτισμική στάση δικαιωμάτων με ευθύνες,  αντικαθιστώντας τρέχουσες προσεγγίσεις, οι οποίες εστιάζουν στο να παίρνουν παρά στο να μοιράζονται.

Αυτά είναι στοιχεία μίας καινούριας αφήγησης για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ανάπτυξη με επίκεντρο τη Γη και, τελικώς, την ευεξία εν ειρήνη, στοιχεία που είμαστε αποφασισμένοι να προωθούμε, διαμέσου της ζωής και της εργασίας μας, με τρόπο πρακτικό, κάθε μέρα. Καλούμε όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται τις ανησυχίες μας, να μας ακολουθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, διαμέσου της πρωτοβουλίας της επέκεινα χώρα και του FOGGS, «Μονοπάτια Μιας Γης», ώστε να δημιουργήσουμε μία κρίσιμη μάζα υπέρ της μετάβασης προς έναν συμπονετικό πολιτισμό, προς μία νέα εποχή μίας υπεύθυνης παγκόσμιας ιθαγένειας (πολιτειότητας) και βιωσιμότητας για την ανθρωπότητα και τη Μητέρα Γη.

εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.