GLAP IΙ: Συμμετοχική Ηγεσία στην πράξη
15-21.07.2013
Η επέκεινα χώρα σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Έκφρασης οργάνωσαν μεταξύ 15-21 Ιουλίου 2013 ένα 6ήμερο βιωματικό εργαστήριο με θέμα την οικοδόμηση και τη λειτουργία ενός κόμματος ή πολιτικού φορέα με βάση τις αρχές και τα εργαλεία της συμμετοχικής ηγεσίας. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος 50 άτομα, οι περισσότεροι νέοι, που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Το σεμινάριο καθοδηγήθηκε από επαγγελματίες και θεματοφύλακες του δικτύου Art of Hosting και έλαβε χώρα στη Βίτσα Ζαγορίου. Μάθαμε συμμετοχικές τεχνικές ως έναν τρόπο να μετατρέπουμε τις ιδέες μας σε πραγματικότητα μέσα από τη συνεργασία και τη συμμετοχή και εστιάσαμε στην ενδυνάμωση των εαυτών μας ως ηγέτες των νέων μορφών πολιτικών δράσεων, καθώς οι πραγματικές λύσεις δεν βρίσκονται σε έναν ηγέτη ή μία άποψη αλλά στη μεγαλύτερη εικόνα της συλλογικής νοημοσύνης.

Η συμμετοχική ηγεσία αφορά μεθόδους, νοητικά υποδείγματα και μη γραμμικές λύσεις, που δημιουργούν τις συνθήκες, ώστε να αναδύονται το σύνολο των ιδεών, απόψεων και ικανοτήτων μίας ομάδας ατόμων, δίνοντας έμφαση στην ατομική και συλλογική εξέλιξη με όρους αυτό-οργάνωσης. Στοιχεία του σεμιναρίου, οι πολιτικές αξίες, αρχές και όραμα, η κομματική οικοδόμηση και δημοκρατία, η επιλογή πολιτικού προσωπικού, οι πολιτικές στρατηγικές και η έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Οι βασικές αρχές που υιοθέτησαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είναι: ελευθερία, αξιοκρατία, ισότητα, φαντασία, εργατικότητα. Την τελευταία ημέρα διεξήχθη ένα παιχνίδι προσομοίωσης με τη συμμετοχή ηγετικών πολιτικών προσώπων, επί τη βάσει των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτήθηκε. Την Πέμπτη 18.7. η ομάδα ξεναγήθηκε στο Μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής κατόπιν πεζοπορίας 3χλμ., την Παρασκευή συμμετείχε σε δραστηριότητα ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη και την Κυριακή 20 από τους συμμετέχοντες διέσχισαν το φαράγγι του Βίκου αφού κατέβηκαν από τη σκάλα του Μονοδενδρίου, έφθασαν στις πηγές Βοϊδομάτη και κατέληξαν στο Βιτσικό και στο Πάπιγκο. Τα συμπεράσματα και οι προσδοκίες, η άριστη αξιολόγηση και ο ενθουσιασμός που επικράτησαν με το τέλος του σεμιναρίου, οδήγησαν στη δημιουργία της ομάδαςhttps://www.facebook.com/epekeinahora/ και στην απόφαση, 1. να ακολουθήσει συνάντηση κομμάτων, ομάδων και ατόμων από τον φιλελεύθερο χώρο μέχρι τον Οκτώβριο 2012 για τη διερεύνηση υιοθέτησης με συμμετοχικό τρόπο ενός κοινού προγράμματος και ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές του 2014, 2. την επεξεργασία σχεδίου για την αποκατάσταση ενός βιοτικού ιστού μονίμων κατοίκων στη Βίτσα και 3. να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε από κοινού και να μοιραζόμαστε εμπειρίες γύρω από τη συμμετοχική ηγεσία.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, μετά το τέλος του εβδομαδιαίου σεμιναρίου «Συμμετοχική Ηγεσία στην Πράξη», ένας μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων (21 άτομα) διέσχισε το φαράγγι του Βίκου, από το Μονοδένδρι μέχρι το Βιτσικό. Την παραμονή οι συμμετέχοντες είχαν ξεναγηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου και προετοιμαστεί κατάλληλα σχετικώς με το πρόγραμμα, τον εξοπλισμό και τη διαδρομή, στην επέκεινα χώρα. 

Στο τέλος της διάβασης, βουτήξαμε στις πηγές του Βοϊδομάτη. Ακολούθησε η επιστροφή στη Βίτσα με το πούλμαν εν μέσω κούρασης, υπερηφάνειας αλλά και ευθυμίας, μανιταροφαγία στο «Κανέλλα και Γαρύφαλλο», απονεμήθηκαν τα διπλώματα επιτυχούς διέλευσης στους αποφοίτους, δόθηκε το κίτρινο αναμνηστικό T-shirt και τα CD-DVD από το ράφτινγκ της Παρασκευής, 19.07 και σήμανε αναχώρηση με κατηγορηματικές υποσχέσεις επιστροφής. Το φαράγγι του Βίκου και η επέκεινα χώρα αποτελούν την κοιτίδα των μελλοντικών ηγετών.

εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.