Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Από την καλλιέργεια στη συγκομιδή

Ο κήπος της επέκεινα χώρα μεγαλώνει! Πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες οργώσαμε το χώμα και φυτέψαμε κάθε είδους σπόρους οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Από ζαρζαβατικά σε φρούτα και μυρωδικά, σε διάφορα σημεία του οικοπέδου τα δεντράκια μας μεγαλώνουν. Επανεποικειοποίηση όχι μόνο του χωριού αλλά και του κήπου!

Share this

Οίστρος στο ύψος, στη Βιβλιοθήκη της Φειδούς

Ανοίγουμε και σας περιμένουμε – στα 1.000 μέτρα ψηλά στο βουνό στην Άνω Βίτσα, στο Κεντρικό Ζαγόρι, όπου θα βρείτε το Κτίριο Γ’ όπου Γ = Γνώση. Με τον όρο γνώση δεν εννοούμε μόνον το συμβατικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης, την πληροφόρηση, την εμπειρία, ακόμη και τη σοφία.

Share this

Το Αρχοντικό Δάνου, έναστρη χώρα.

Το Ντανάτικο όπως αποκαλείται, το Αρχοντικό Δάνου, δεσπόζει για περισσότερο από 2,5 αιώνες στην Άνω Βίτσα. Είναι πιθανόν το ωραιότερο αρχοντικό του Ζαγορίου και έχει ανακηρυχθεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2011, κατόπιν εισήγησης της αρχιτέκτονος μηχανικού Αλίκης Λύτρα. Πρόκειται για ένα κλασσικό αρχοντικό ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, στο οποίο προστέθηκαν τα μπαλκόνια κατά τον επόμενο αιώνα.

Share this

Πρόταση για συνεισφορά κειμένων. Θέμα: Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ.

Σας προσκαλούμε να συνεισφέρετε το δικό σας κείμενο στη θεματική ενότητα που εγκαινιάσαμε: Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ.

ΕΣΕΙΣ επιλέγετε το μέγεθος του κειμένου σας καθώς και την ημερομηνία παράδοσης του. Επίσης είναι δική σας επιλογή εάν θέλετε να συμπεριληφθεί στη δημοσίευση το όνομα σας ή όχι.

ΕΜΕΙΣ σας προσφέρουμε την πλατφόρμα για να δημοσιεύσετε το κείμενο σας και τη διαδικτυακή διάδοση για να φτάσει σε όλους στην κοινότητα επέκεινα χώρα.

Share this

Διάβαση Βίκου του κορώνα – ιού. Άσκηση και ανοσοποιητικό.

Όταν φυσούν οι άνεμοι της αλλαγής άλλοι φτιάχνουν καταφύγια κι άλλοι ανεμόμυλους. Ξεκινάμε λοιπόν περπατώντας. Απλώς περπατώντας. Κορωνα - ιό δεν παθαίνουν μόνον οι ηλικιωμένοι. Αλλά όλοι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Που σήμερα πλέον ανήκουν σε όλες τις ηλικίες. Η πρόληψη είναι καλύτερη αλλά συχνά το διαπιστώνουμε καθυστερημένα, «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτη». Η αγωγή υγείας (η σωστή ζωή δηλαδή), είναι ακόμα καλύτερη - και είναι δωρεάν, πέραν της ευεξίας που προσφέρει. Πώς στοιχειοθετείται η ‘σωστή’ ζωή; Πώς θωρακίζεται το ανοσοποιητικό έστω και σήμερα; 

Share this

Το αλώνι που συνεχίζει ως θέατρο, στην επέκεινα χώρα, ολοκληρώνεται.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν μέχρι τώρα στην κατασκευή του θεάτρου (κατά μετατροπή και εξέλιξη του αλωνιού), στην επέκεινα χώρα, στη Βίτσα Ζαγορίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2018, μετά την πολυετή παραχώρηση από τον Νίκο Γιαννή. Έγιναν εκσκαφικές εργασίες και πλακοστρώθηκε, ανακαινίσθηκε η περιμετρική τοιχοποιία, τοποθετήθηκαν οι βάσεις της κερκίδας, κατασκευάστηκαν τα πέτρινα σκαλοπάτια της πρόσβασης από το εσωτερικό, τοποθετήθηκε η ηλεκτρική εγκατάσταση, ολοκληρώθηκε το κτίριο Γ (όπου «Γ» ίσον Γνώση) και οι αύλειοι χώροι του.

Share this