Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ελλάδα του Περιηγητή, παρουσίαση βιβλίου

Είναι άγνωστο και ταυτοχρόνως ενδιαφέρον, γιατί επί 90 χρόνια το βιβλίο του Φρεντ Μπουασονά «Ο Τουρισμός στην Ελλάδα», ενώ εκδόθηκε στα γαλλικά, μεταφράστηκε στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, δεν είχε μεταφραστεί έως σήμερα στα ελληνικά, εφόσον αφορά την Ελλάδα.

Share this

Οι γειτονιές της Άνω Βίτσας

Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις (Αντισθένης). Να γνωρίζουμε δηλαδή την προέλευση της λέξης, ετυμολογική και νοηματική, εν προκειμένω την ιστορία που φέρνει το τοπωνύμιο.

Share this

Treasure hunt: the treasure is epekeina

Η επέκεινα χώρα σε συνεργασία με το EDIFY Centre διοργανώνει ένα μοναδικό Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού, ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τριήμερο από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι 1 Νοεμβρίου στην Άνω Βίτσα Ζαγορίου.

Share this

Από την καλλιέργεια στη συγκομιδή

Ο κήπος της επέκεινα χώρα μεγαλώνει! Πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες οργώσαμε το χώμα και φυτέψαμε κάθε είδους σπόρους οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Από ζαρζαβατικά σε φρούτα και μυρωδικά, σε διάφορα σημεία του οικοπέδου τα δεντράκια μας μεγαλώνουν. Επανεποικειοποίηση όχι μόνο του χωριού αλλά και του κήπου!

Share this

Το Αρχοντικό Δάνου, έναστρη χώρα.

Το Ντανάτικο όπως αποκαλείται, το Αρχοντικό Δάνου, δεσπόζει για περισσότερο από 2,5 αιώνες στην Άνω Βίτσα. Είναι πιθανόν το ωραιότερο αρχοντικό του Ζαγορίου και έχει ανακηρυχθεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2011, κατόπιν εισήγησης της αρχιτέκτονος μηχανικού Αλίκης Λύτρα. Πρόκειται για ένα κλασσικό αρχοντικό ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, στο οποίο προστέθηκαν τα μπαλκόνια κατά τον επόμενο αιώνα.

Share this

Οίστρος στο ύψος, στη Βιβλιοθήκη της Φειδούς

Ανοίγουμε και σας περιμένουμε – στα 1.000 μέτρα ψηλά στο βουνό στην Άνω Βίτσα, στο Κεντρικό Ζαγόρι, όπου θα βρείτε το Κτίριο Γ’ όπου Γ = Γνώση. Με τον όρο γνώση δεν εννοούμε μόνον το συμβατικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης, την πληροφόρηση, την εμπειρία, ακόμη και τη σοφία.

Share this

Διάβαση Βίκου του κορώνα – ιού. Άσκηση και ανοσοποιητικό.

Όταν φυσούν οι άνεμοι της αλλαγής άλλοι φτιάχνουν καταφύγια κι άλλοι ανεμόμυλους. Ξεκινάμε λοιπόν περπατώντας. Απλώς περπατώντας. Κορωνα - ιό δεν παθαίνουν μόνον οι ηλικιωμένοι. Αλλά όλοι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Που σήμερα πλέον ανήκουν σε όλες τις ηλικίες. Η πρόληψη είναι καλύτερη αλλά συχνά το διαπιστώνουμε καθυστερημένα, «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτη». Η αγωγή υγείας (η σωστή ζωή δηλαδή), είναι ακόμα καλύτερη - και είναι δωρεάν, πέραν της ευεξίας που προσφέρει. Πώς στοιχειοθετείται η ‘σωστή’ ζωή; Πώς θωρακίζεται το ανοσοποιητικό έστω και σήμερα; 

Share this

Το αλώνι που συνεχίζει ως θέατρο, στην επέκεινα χώρα, ολοκληρώνεται.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν μέχρι τώρα στην κατασκευή του θεάτρου (κατά μετατροπή και εξέλιξη του αλωνιού), στην επέκεινα χώρα, στη Βίτσα Ζαγορίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2018, μετά την πολυετή παραχώρηση από τον Νίκο Γιαννή. Έγιναν εκσκαφικές εργασίες και πλακοστρώθηκε, ανακαινίσθηκε η περιμετρική τοιχοποιία, τοποθετήθηκαν οι βάσεις της κερκίδας, κατασκευάστηκαν τα πέτρινα σκαλοπάτια της πρόσβασης από το εσωτερικό, τοποθετήθηκε η ηλεκτρική εγκατάσταση, ολοκληρώθηκε το κτίριο Γ (όπου «Γ» ίσον Γνώση) και οι αύλειοι χώροι του.

Share this