Δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα, η είσοδος στη δεύτερη περίοδο και η ωρίμανση της ιδέας επέκεινα χώρα, αποτυπώνεται στο νέο λογότυπο. Το σχήμα του λογοτύπου έχει ως πηγή έμπνευσης τον ρόδακα. Ο ρόδακας είναι ένα ακτινωτό διακοσμητικό σχήμα σαν τριαντάφυλλο με ανοικτά φύλλα, το αρχαίο ελληνικό ρόδο. Πρόκειται για ένα ηλιακό σύμβολο πού διαχρονικά αποτέλεσε φυλακτό (όπως η γνώση), σκαλισμένο στις μετόπες ναών και σπιτιών και φορέθηκε σαν κόσμημα από τους ανθρώπους. Πρωτο-χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή εποχή και αδιαλείπτως μέχρι σήμερα διαμέσου των κλασσικών και χριστιανικών χρόνων στον ελληνικό χώρο και απαντάται με τη μια ή την άλλη μορφή και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Ο αριθμός των φύλλων δηλώνει τους συμβολισμούς. Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (πολύτιμο οξυγόνο, γραμμένος στην πέτρα, τρεχούμενο νερό, αιώνιο δάσος), τα επτά θαύματα τού αρχαίου κόσμου (επτά ο τυχερός μας αριθμός, έκφραση αρμονίας και τάξης στη φύση, όσες κι οι μέρες της δημιουργίας), οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου (η κορυφή του Μύτικα ως πάνθεον, πάνθειον όλων των θεών), η παγκόσμια επιρροή των Βασιλέων της Μακεδονίας (μεταξύ αυτών η Ηπειρώτισσα Διηδάμεια Α’, αδελφή του Πύρρου).
Ο δικός μας ρόδακας ως οκταπέταλλος συνδέεται με τον πλανήτη, τα τέσσερα φύλλα του οποίου τον θεμελιώνουν στη γη, που μπορεί να μας θρέψει όλους βιολογικά και ψυχικά εφόσον τη σεβόμαστε όσο και τον εαυτό μας, ενώ τα άλλα τέσσερα ανοίγονται σαν μια αγκαλιά προς τον ουρανό, επέκεινα των ορίων και των περιορισμών, των συγκρούσεων και των πολέμων, των μη υγιεινών συνηθειών, της φυσικής μαλθακότητας και ακινησίας, που φέρνουν τη φθορά, σωματική και πνευματική. Ελευθερία (θεμέλιο κι αυτοσκοπός), συμμετοχή (συμμετέχω: μετέχω από κοινού σε κάτι με κάποιον άλλον, αντίθετο: απέχω, αποκλείομαι), ένας κόσμος (γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι, δηλαδή κοιτάμε ψηλά, όλοι διαφορετικοί κι όλοι μαζί). Το παλιό αλώνι, κατά μετασχηματισμό ως θέατρο πλέον πολύ σύντομα, μεταξύ Βίτσας και Μονοδενδρίου, εκεί όπου κάποτε συναντιόταν οι άνθρωποι, το κοινόν κι από τα δύο χωριά για να συζητήσουν τα θέματα τους, είναι ο ρόδακας της ομορφιάς, της ισορροπίας και της αισιοδοξίας. Προϊόν της φύσης, της γνώσης και του πολιτισμού. Πολίτες του κόσμου, πράσινες κοινότητες, χώρα γνώσης.
Σύγχρονη και παμπάλαια η χώρα γνώσης, με ανοιχτή σκέψη από το 1876. Όπως ένα byte αποτελείται από 8 bit, στη Βιβλιοθήκη, δίπλα ακριβώς από το θέατρο – αλώνι, διαθέτουμε οκτώ θέσεις για αναδίφηση, διάβασμα, έμπνευση και συγγραφή, οκτώ φύλλα σαν του ρόδακα. Οι νέες visit cards της επέκεινα χώρα με το νέο λογότυπο εκτυπώθηκαν με 100% ανακυκλωμένο χαρτί, με πιστοποίηση FSC, η παγκοσμίως πιο έγκυρη λύση βιώσιμης διαχείρισης δασών (fsc.org/en), ακριβώς για να γνωρίζετε που και τι μπορείτε να επισκεφθείτε, πώς και γιατί να επικοινωνήσετε και να συμμετέχετε στην επέκεινα χώρα: www.epekeinahora.gr