Το Μνημείο Αρχοντικό Ζαγορίου επανεκκινεί, Κέντρο Νεότητας, Γνώσης και Πολιτισμού
20.12.2024
Το Αρχοντικό δεσπόζει για περισσότερο από 2,5 αιώνες στην Άνω Βίτσα Ζαγορίου. Είναι πιθανόν το ωραιότερο αρχοντικό του Ζαγορίου και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2011, κατόπιν εισήγησης της αρχιτέκτονα μηχανικού Αλίκης Λύτρα. Πρόκειται για ένα κλασσικό αρχοντικό Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα το οποίο διαθέτει εσωτερική αυλή – αίθριο και περιστοιχίζεται από καμάρες κατά τον κλασικό αρχιτεκτονικό τύπο από τα αρχαία χρόνια μέχρι την οθωμανική κατάκτηση. Φωτογραφία του κτιρίου έχει κοσμήσει, μαζί με άλλες φωτογραφίες αρχιτεκτονικών μνημείων, έκθεση του Μουσείου Ανθρωπογεωγραφίας στο Παρίσι.

Το κτίριο ανήκε στην οικογένεια Δάνου, η οποία το δώρισε τη δεκαετία του 1960 στην Ηπειρωτική Εταιρεία, από την οποία το απέκτησε πρόσφατα η οικογένεια Γιαννή, προκειμένου να το ανακαινίσει και εντάξει στο όραμα επέκεινα χώρα. Το Αρχοντικό θα μετατραπεί σε ένα Παγκόσμιο Κέντρο Νεότητας – «Έναστρη Χώρα». (World Mountain Youth Center "StarryLand”). Συνδυάζοντας τον πολιτισμό, τη γνώση και τη φύση, θα προσφέρει εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και χώρο φιλοξενίας, σε μια μοναδική τοποθεσία ως τμήμα μιας γειτονιάς που ξωντανεύει την τελευταία δεκαετία, μετά από δεκαετίες και γειτνιάζει με το θέατρο Αλώνι, τη Βιβλιοθήκη της Φειδούς - σπουδαστήριο, το βιβλιοπωλείο Επίκεντρο, τον πολυχώρο 2 Στέρνες, τους ξενώνες με 32 συνολικά κλίνες, τον κατασκηνωτικό χώρο (20 κλίνες) και τις δέκα αυλές της επέκεινα χώρα, με τη θέα που δεν θα συναντήσει κανείς πουθενά αλλού. Η παρατήρηση του ουρανού κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου από αυτήν την τοποθεσία, ιδιαιτέρως τη νύχτα, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, που καλεί τον νου όχι μόνο προς την αστρολογία αλλά και την κοσμογονία, τη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία, τη γνώση, την αρμονία της φύσης, την καταλλαγή και την ειρηνική συνύπαρξη. Εκπαιδευτικές και εκθεσιακές δράσεις προσφέρουν σε όλους και ειδικώς στα παιδιά και στους νέους την ευκαιρία μιας ολοκληρωμένης διαμονής, με σύγχρονα εργαλεία όπως walking & talking, participatory leadership & collaborative platforms, open space & worldcafé, round tables and more.

Το Αρχοντικό ανακαινίστηκε πλήρως με βάση τα σχέδια και την επίβλεψη του ντόπιου αρχιτέκτονα Παύλου Βλαστού υπό τις οδηγίες της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων. Οι εργασίες διήρκεσαν τρία χρόνια. Τα πέντε μεγάλα δωμάτια, σε 350τμ, «Τζάκι», «Καμάρες», «Κατώι», «Μπρίνος» και «Προσήλιο», μαζί με την Κρεβάτα, τον χώρο υποδοχής, την πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και τους υπόλοιπους χώρους, καθώς και τα παμπάλαια γκαλντερίμια και αυλές, στεγάζουν τα όνειρα των εμπνευστών για έναν καλύτερο κόσμο. Μια νέα εποχή για το Μνημείο αυτό ξεκινά, με προοπτική τη δημιουργία ενός Ιδρύματος Γνώσης και Πολιτισμού στη Φύση με επίκεντρο την Κοινωνία των Πολιτών, τον εθελοντισμό, τη φιλανθρωπία και την ευεργεσία, με ελευθερία, ενότητα και ανεκτικότητα.

εγγραφή στοnewsletter
#visithexperience
+συμμετοχή
Η επέκεινα χώρα είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Η δημιουργία μιας κοινότητας. Γίνε και εσυ μέρος της κοινότητας διαλέγοντας τον τρόπο που σου ταιριάζει περισσότερο.