Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ολική διαχείριση αυτού που τελικώς αποκαλούμε «απορρίμματα», στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, στον πολυχώρο Δύο Στέρνες στην επέκεινα χώρα


Η καθιερωμένη πλέον ετήσια δραστηριότητα της επέκεινα χώρα, Διάβαση Βίκου, έγινε φέτος από 9 έως 16 Αυγούστου με θέμα τις Γέφυρες.  


Ένα θέμα αναπάντεχο ήταν το φετεινό, όπως αναπάντεχη είναι και η ομορφιά που συναντά κανείς όταν έρχεται στα Ζαγοροχώρια και, κυρίως, όταν διαβαίνει το φαράγγι του Βίκου. Έχει βουνά η Μεσόγειος;


Η δραστηριότητα της Διάβασης Βίκου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην επέκεινα χώρα φέτος τον Αύγουστο. Με θέμα το νερό οργανώθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Οι εξήντα συμμετέχοντες στη δραστηριότητα της επέκεινα χώρα είχαν την ευκαιρία να χαρούν το φυσικό μοναδικό περιβάλλον του Ζαγορίου και των ορεινών διαδρομών του.


Από το Σάββατο 8 μέχρι την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015, πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η περιπατητική συνάντηση «12η Διάβαση Βίκου, καταφύγιο Αστράκας, Δρακολίμνη, Ευ ζειν εν Ειρήνη, Merry Γιόγκα». 52 άτομα συμμετείχαν στις δραστηριότητες, 27 στη Διάβαση Βίκου, 16 στην ειδική διαδρομή Δρακολίμνης με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Αστράκας στα 2.000μ


Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, μετά το τέλος του συνεδριακού μέρους της διεθνούς συνάντησης «Μονοπάτια Μιας Γης, Παγκόσμια εκπαίδευση πολίτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη», οι συμμετεχόντες απόλαυσαν τη μοναδική εμπειρία του κατορθώματος να διασχίσουν το φαράγγι του Βίκου, από το Μονοδένδρι μέχρι το Βιτσικό.


Η δέκατη κατά σειρά Διάβαση της χαράδρας του Βίκου έγινε από ογδονταένα έφηβους και νέους, που επισκέφθηκαν τη Βίτσα και το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου από 21 έως 24 Αυγούστου 2014, σε μια δραστηριότητα που οργάνωσε και φιλοξένησε η επέκεινα χώρα.


Από το Σάββατο 9 μέχρι την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014, πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η περιπατητική συνάντηση «9η Διάβαση Βίκου, καταφύγιο Αστράκας, Δρακολίμνη, Αυγερινός, χρόνος δεν υπάρχει, καιρός;». 65 άτομα συμμετείχαν στις δραστηριότητες, 25 στη Διάβαση Βίκου και 29 στην ειδική διαδρομή Δρακολίμνη – Αυγερινός με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Αστράκσς στα 2.000μ.