Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διάβαση Βίκου, Νερό, 9 - 14.08.2016

Η δραστηριότητα της Διάβασης Βίκου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην επέκεινα χώρα φέτος τον Αύγουστο. Με θέμα το νερό οργανώθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Οι εξήντα συμμετέχοντες στη δραστηριότητα της επέκεινα χώρα είχαν την ευκαιρία να χαρούν το φυσικό μοναδικό περιβάλλον του Ζαγορίου και των ορεινών διαδρομών του. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το νερό, την αξία, τη χρήση και τις λειτουργίες του και να επισκεφθούν τη βιομηχανική μονάδα ΖΑΓΟΡΙ, όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο νερό και να ξεναγηθούν στις υποδειγματικές εγκαταστάσεις της. Προηγουμένως είχαν παρακολουθήσει ενημερωτική παρουσίαση από τον Δ/νοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Χρήστο Πρέντζα από κοινού με τον κ. Παπαχρήστου.

Η επίσκεψη στη βιομηχανική μονάδα ήταν εντυπωσιακή: δύσκολο να φανταστεί κανείς ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής πίσω από το απλό άνοιγμα ενός μπουκαλιού νερό! Ακολούθησε επίσκεψη στη Νεροτριβή Ντάλλα στο Καλπάκι, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς λειτουργεί ο νερόμυλος και η νεροτριβή, σημερινή επιχείρηση του κ Ντάλλα. Σημειωτέον ότι η νεροτριβή εξυπηρετεί πολλά γειτονικά χωριά για το πλύσιμο χαλιών, βελεντζών και κουβερτών. Στην επέκεινα χώρα επίσης οι συμμετέχοντες είδαν τις δύο στέρνες του οικήματος, όπου μετά από την αποκατάστασή τους, μαζεύουν μέσα από το δίκτυο των καναλιών (υδρορροών) τα όμβρια ύδατα, τα οποία κατόπιν χρησιμοποιούνται.

Νερού συνέχεια: στην επέκεινα χώρα παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της ανεξάρτητης κινηματογραφίστριας, Δέσποινας Οικονομοπούλου, με θέμα το water stress. Μετά είχαμε την ευκαιρία να δούμε το θεατρικό αναλόγιο του Αριστείδη Λαυρέντζου, βασισμένο στο έργο του Ίψεν και είχε ως επίκεντρο το νερό, “Ο εχθρός του λαού”. Ήταν μια υποβλητική παράσταση σε μια μοναδικά υποβλητική ατμόσφαιρα, κάτω από τον αστροκέντητο ουρανό της Βίτσας. Ο θίασος χειροκροτήθηκε και παρέμεινε στην παρέα στη γιορτή που ακολούθησε.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από ορειβατικές και πεζοπορικές δραστηριότητες. Η ανάβαση στη Δρακολίμνη του Σμόλικα ήταν μια έκπληξη, η διάβαση της χαράδρας του Βίκου κλασική πια, η θέα του φαραγγιού από τη θέση Μπελόη και από τη θέση Οξυά, και η πεζοπορία στα γεφύρια της περιοχής. Εξαιρετική στιγμή, το απόγευμα που επισκεφθήκαμε στο χωριό Νεγάδες την περίφημη τρισυπόστατη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο χρυσό τέμπλο, μοναδικό μνημείο του 18ου αιώνα σε ολόκληρη τη βαλκανική, με τοιχογραφίες και φορητές εικόνες ζωγραφισμένες από Καπεσοβίτες ζωγράφους. Συγκινητικό ήταν το γεγονός, ότι δύο από τους συμμετέχοντες, τα αδέλφια Ελισάβετ και Στέλιος, επισκέφθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους το χωριό καταγωγής του πατέρα τους!

Η επίσκεψη και ξενάγηση στην Πασχάλειο Σχολή του Καπεσόβου του 1861 από τον ακάματο Θουκυδίδη Παπαγεωργίου, τον δημιουργό της Στέρνας, ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Στις 14 Αυγούστου το βράδυ βρεθήκαμε στο πανηγύρι της Βίτσας του Δεκαπενταύγουστου με την περίφημη παραδοσιακή μουσική των ηπειρωτικών κλαρίνων. Άλλη μια Διάβαση Βίκου ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας πίσω τις καλύτερες εντυπώσεις και συναισθήματα και προσφέροντας βαθιές ανάσες. Καλό αποκαλόκαιρο!

Share this